torstai 22. elokuuta 2013

Mielipidekirjoitus: Median tuomat ulkonäköpaineet

Mediassa rakastetaan erittäin kauniita, hoikkia ja isorintaisia naisia. Miesten taasen kuuluu olla komeita ja lihaksikkaita. Minkälaisen kuvan tämän antaa nuorille ja lapsille? Media saa aikaan suuria ulkonäköpaineita, sekä kohtuuttomia vaatimuksia siitä miltä "kuuluisi" näyttää. Medialta ei voi välttyä, mainoksia on joka puolella, niissä ihmiset kuvataan epätodellisen täydellisenä. Hiukset ovat hyvin, ihossa ei ole minkään näköisiä virheitä ja vartalon muodot ovat täydelliset. Media antaa ihmisestä virheettömän kuvan, kuvan jota kukaan ei todellisuudessa pysty täyttämään.
  Blogit ovat uusi mediamuoto, nekin tuovat omalla tavallaan paineita. Luen itse blogeja joiden kirjoittajat ovat kauniita, hoikkia, sekä heillä on ihania vaatteita. Kukapa ei haluaisi olla sellainen? Toki se on jokaisen oma valinta, kuinka paljon aikaa viettää lehtien, nettisivujen tai tv:n äärellä, mutta silti kukaan ei voi välttyä medialta kokonaan. 
  Itse seuraan mediaa suhteellisen usein ja silloin tällöin koen sen tuomia paineita. En kuitenkaan jaksa kummemmin asiaa pohtia, jokainen on sellainen kuin on. Suhtaudun median tuomaan ihmiskuvaan nykyään jo kyseenalaistaen, koska tiedän että esimerkiksi mainoksissa käytettäviä kuvia muokataan kovalla kädellä.
   Mielestäni mediassa pitäisi esitellä enemmän luonnollista kauneutta, toisin kuin muokattuja/leikeltyjä nukennäköisiä ihmisiä.  Kaikkien pitäisi ymmärtää, että median luoma ihmiskuva ei ole todellinen. Mainoksissa kuvataan harvemmin lihavia tai edes normaalipainoisia ihmisiä, mikä on pöyristyttävää. Median tuomista paineista voi huomata seurauksia ihan arkipäivässäkin. Laihuutta ihanoidaan, meikkiä käytetään paljon, sekä erilaisia lisukkeita kuten hiuksia, kynsiä ja ripsiä. Minusta naisilla on enemmän paineita kuin miehillä. Se johtaa itsetunnon laskuun ja masennukseen. On vaikeaa koittaa olla täydellinen koko ajan.
 Ongelmaa voidaan tuskin kokonaan ratkaista, mutta olisi hyvä jos mediassa ei oltaisi niin pinnallisia, eikä kuvia muokattaisi niin paljon. Ihmisten pitäisi antaa olla omia itsejään. Olisi parempi jos heti pienestä pitäen lapsille tulisi opettaa, että jokainen on kaunis omana itsenään. Eikä kaikkea mitä mediassa näkee tarvitse kummemmin huomioida.






3 kommenttia:

  1. Mielipidekirjoituksesi aihe on (aina) ajankohtainen, kritisoit median luomaa ihanne(nais)kuvaa. Tekstissäsi on selkeä rakenne. Hyvä, että lopussa esität toimintasuosituksen (kuvien muokkaamisen vähentäminen).

    Kieli on pääosin sujuvaa. Mukaan on kuitenkin pujahtanut epäsymmetrinen virke: "Luen itse blogeja joiden kirjoittajat ovat kauniita, hoikkia, sekä heillä on ihania vaatteita." Rinnastat virkkeessä adjektiiveja ja lauseen, mikä kuulostaa ontuvalta. Mieluummin esimerkiksi "Luen itse blogeja, joiden kauniilla ja hoikilla kirjoittajilla on myös ihania vaatteita".

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen aihe, josta kaikilla on varmasti jokin mielipide. Kiva, että kerroit mitä mieltä itse olet aiheesta ja miten itse koet kyseisen asian. :)

    VastaaPoista